Adi Putra .. Adi Putra ..

Posted: January 24, 2008 in Iedashi Vs Newspaper

picture5.jpg

Parents of “child genius” Adi Putra Abdul Ghani is appealing to the Education Ministry to exempt Adi to skip UPSR and other exams. Yeah, straight away give the 11-year old a PhD and appoint him the new dean of Universiti Malaya… kui kui kui

Pendapat aku .. Adi Putra ni hebatnyer setakat Math je .. cuber tanyer dia pasal Sejarah Melayu or Sains & Teknologi .. pastinya dia akan menjadi budak lelaki yang begitu comel dan tersenyum pada kita tanda “tatau” ..

So.. di mana geniusnya? dia perlukan guru utk membimbing dirinya dan juga harus attend class & exam utk semua subjek .. walaopon adik Adi mengibaratkan dirinya seperti kereta Ferrari tapi keter itu tidak memerlukan minyak atau sumber kuasa yang lain ke utk menggerakkan keter tu selaju yang mungkin?

Aku kesian ngan budak ni .. jgnlah exploitasikan dia lagi .. Beringatlah kerana Melayu ni begitu masyhur ngan sinonim “hangat-hangat taik ayam” or “bertelur sebijik riuh sekampung”   ..

Nasib budak tu hanya sbg bahan ujikaji je nanti .. itu juga yang terjadi ngan kehilangan Nurin Jasmin sehingga membawa kematiannya .. sekejap je kecohnya .. pastu terus hilang ditiup angin ..

Nasihat aku pada Ibu Bapa Adi Putra

1) Gi kedai gunting rambut .. gunting rambut si Adi tu aku nengok dan panjang rambutnya ..

2) Daftarkan Adi utk Upsr .. kalo tanak gi skolah .. upah je la cikgu mengaja di rumah utk subjek selain MAth ..

3) Jangan terlalu demand ..

Comments
  1. journalku says:

    haha setuju. LAgipun kereta ferrari ni, kalo bawak kat Malaysia, hancor la. X semua jalan lurus. idup ni jalan bengkang bengkok, x boleh laju2. Nanti terbabas. Baik bawak kereta kancil. Harap2 die faham adab sopan yang agak kureng itu.

    • elle says:

      Actly, bdak ni mmg blaja subjct len gak cme korank je xtau. Seawal usia 7 thn, dye da blaja kt skola private bm drjah 4. Dye jgak blaja sbjct2 laen. Dis type of guy, you dont need to ask him what to study coz he will study by himself. Ok, maybe I comment on 2011 n now he is having a lecture class in UKM but back then in 2008, I rmmbr, it was when I was form 4, it was told in d news paper dt Adi Putra was having stress studying in normal school. If me too, I can’t take it if I study something dt doesnt suits my level. Not demanding but as a Muslim, kalau boleh, kita berkejar2 mcari pendidikan y terbaik n lebih maju ke hadapan. Btw, fyi, Adi bkn tau math je, he is well known in physics n other sciences too. Maybe he cant be very good in history or other subjcts. Dah mmg dye bdak science, (fyi, math is undr science ok) xkan nk msuk sejarah kot. Aq pon budak science n aq xdela pakar sejarah. Bt lau basic sejarah spm, ala, budak gifted cm Adi Putra uh kacang jela. Lau bdak cm aq ni y maen2 pon ley dpt A+ SPM, pe lg bdak y otak dy bgus. Bace skali imbas sure da ley ingat. Aq nk ingatkn korank, mak bapak dy wat bnde uh sume demi kbaikan dye. Takkan la bdak ni tengah nk bsiap2 wat A level (tym tu la kn), nk jwb exam A level, pstu nk attend UPSR. Adoyai, mbazir mase la. Baek dye concentrate btol2 A level dye. Korank ingat sng ke? Fully English n not everyone are qualified to take A level.

  2. alia says:

    Hi,saya Alia dari Simpang Renggam,Johor.Dengar-dengar Adi nak datang kat S.K.SIMPANG RENGAM nak buat motivasi?Orang kata sekolah tu,best.

  3. Jimmy says:

    Pada pendapat aku, semua tu terpulang kpd apa yg kita nak si Adi ni jadi… kalau kita sekadar nak si Adi ni dapat 21 A SPM je, eloklah masuk sekolah.

    Tapi kalau nak Adi jadi terkenal dn dikenali dunia cam Elbert Einstein dan Phytagorasa.. eloklah kalau Adi fokus kpd Math je. Biar die betul2 pakar dlm math dn mampu cipta rumus2 baru..

    Berbanding dgn budak2 yg dapat semua A SPM pun, mmg la die tau bnyk bidang tapi setiap bidg tu dia tau suam2 kuku je. Wat pe…

    Kalau tanya Albert Einstein ngn Pyhtagoras pasal sejarah pun diorg tak tau rasenye…

    *Just my opinion…

  4. fatihah says:

    i agreed with the suggestions..

  5. siti says:

    assalamualaikum penulis blog. semalam saya baru berjumpa Adi di satu majlis rumah terbuka seorang kenalan. mungkin sudah rezeki, ditakdirkan Adi dan ibu bapanya juga ada di situ. tidaklah Adi itu hanya pandai matematik sahaja kerana bnyak lagi kelebihan Adi yang lain. cubalah berjumpa dengannya dan bertanya sebarang soalan. InsyaAllah mampu dijawab dengan baik. bakat kepimpinnnya sudah terlihat. pengetahuan agamanya juga alhamdulillah mantap. salah satu dpd formula matematiknya berilhamkan daripada strategi peperangan pada zaman Rasulullah. saya melihat pelbagai kelebihan nya dihadapan mata saya sendiri. ibu bapanya juga sngat bersopan santun. soal Adi ambil UPSR atau tidak, pastinya ada sebab tertentu atas sebarang keputusan yang di ambil. Adi bukan kanak-kanak biasa.buah fikirannya diguna pakai oleh golongan intelektual. dan keputusan2 atas sebarang perkara kebanyakan diambil atas kehendak Adi juga. mungkin penulis tidak berapa mengenali empunya diri Adi Putra itu maka trhasillah pandangan yang sedemikian. sepatutnya kita bersyukur kerana lahirnya Adi dalam komuniti Islam ini.InsyaAllah, semoga Adi bakal menjadi pemimpin ummat di masa akan datang.

  6. zzz says:

    macam apa ja… Setakat Maths tu apa la sangat kan??

  7. aminurrashid says:

    hidup ni tak perlu nak mahir semua perkara baru boleh hidup. player bola yg gaji berjuta, bill gates, mark zukenberg, dorg bukan best student kt skolah pun. and ada stengah yg tak pergi skolah pun. tapi, dorg mahir dalam SATU perkara yg mereka buat. tak banyak, cuma SATU perkara and dorg be a legend dalam industri yg mereka ceburi. so guys, think outside the box🙂

  8. Adawiyah says:

    Baru sahaja semalam saya berjumpa dengan Adi. Ibu bapanya berkata semua keputusan dibuat sendiri oleh Adi. Ibu bapanya tidak mendesaknya untuk buat itu, ini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s